“We hopen dat we onze kinderen twee dingen mogen meegeven.
Het ene is wortels, het andere is vleugels.”
-Deepak Chopra-

Dit citaat inspireerde mij om mijn balletlessen aan te vullen met elementen uit de (kinder)yoga: Vleugels door de balletlessen, wortels door de yoga.

Voor veel mensen is de combinatie van danslessen en yoga-beoefening een geweldige manier om op een gezonde, fijne wijze met je hoofd en lichaam bezig te zijn.

Mascha’s DansYoga combineert elementen van klassiek ballet, dansexpressie, moderne dans en yoga spelenderwijs in een nieuwe vormende dansactiviteit.

Deze dansdisciplines hebben als overeenkomst het zoeken naar evenwicht, balans, het opbouwen van kracht, ontwikkelen van flexibiliteit/souplesse en focus.

Waar de klassieke ballettechniek zich vooral richt op de uiterlijke perfectie door grenzen te verleggen, hard werken en training, daar richt de yoga zich vooral op innerlijke rust, grenzen verkennen en bewaken, ‘niets doen’ en loslaten.

In de lessen DansYoga smelten deze ingrediënten samen tot één vrolijke vloeiende les.

De lesopbouw verschilt per leeftijdscategorie, maar houdt over het algemeen het volgende in:
We beginnen met het inleiden van het thema. Dat doen we door het (voor)lezen van een verhaal, het laten zien van afbeeldingen, door te zingen, het voelen van materialen, horen van muziek/geluiden en praten over het thema.

Dan volgen enkele yogahoudingen om het lichaam wakker te maken en rustig op te warmen. Vervolgens gaan we dansend door de ruimte en komen we tot de kern van de les.

We maken ons lichaam krachtig en soepel door oefeningen op de grond en in de ruimte: oefeningen voor een goede houding, balans-oefeningen, stretches, oefeningen voor de motoriek/coordinatie en versterkende oefeningen.

De les wordt weer rustig in de kring afgesloten. Ook weer afhankelijk van de leeftijdscategorie, kan dit door een ontspannings-/ademoefening, elkaar masseren, het maken van een tekening, het luisteren naar een verhaal…

Kinderen ontwikkelen zo op een speelse manier een sterke basis voor een gezonde houding, die overal van pas komt!

Kledingadvies DansYoga-lessen:
Pakje of hemdje naar keuze met legging/voetloze maillot.
Blote voeten of anti-slip sokjes bij een koude vloer.
Liever geen schoentjes ivm het betere contact met de vloer en het kunnen spreiden van je tenen.