“We hopen dat we onze kinderen twee dingen mogen meegeven.
Het ene is wortels, het andere is vleugels.”
-Deepak Chopra-

Dit citaat inspireerde mij om mijn ballet- en moderne danslessen aan te vullen met elementen uit de (kinder)yoga: Vleugels door de balletlessen, wortels door de yoga.

Voor veel mensen is de combinatie van danslessen en yoga-beoefening een geweldige manier om op een gezonde, fijne wijze met je hoofd en lichaam bezig te zijn.

Mascha’s DansYoga en BalletYoga combineren elementen van klassiek ballet, werelddans, dansexpressie, moderne dans, mindfulness en yoga spelenderwijs in een nieuwe vormende dansactiviteit.

Deze dansdisciplines hebben als overeenkomst het zoeken naar evenwicht, balans, het opbouwen van kracht, ontwikkelen van flexibiliteit/souplesse en focus.

Waar de klassieke ballettechniek zich vooral richt op de uiterlijke perfectie door grenzen te verleggen, hard werken en training, daar richt de yoga zich vooral op innerlijke rust, grenzen verkennen en bewaken, ‘niets doen’, maar observeren en bewust zien wat er is.

In de lessen DansYoga en BalletYoga smelten deze ingrediënten samen tot één vrolijke vloeiende les.

De lesopbouw verschilt per leeftijdscategorie en de keuze voor BalletYoga (meer klassiek ballet in het dansdeel) of DansYoga (meer algemene dansante vorming), maar houdt over het algemeen het volgende in:
We beginnen met het inleiden van het thema. Dat doen we door even te gronden, aan te komen in de zaal en ons lichaam, het activeren van de zintuigen, het (voor)lezen van een verhaal, het laten zien van afbeeldingen, door te zingen, het voelen van materialen, horen van muziek/geluiden en praten over het thema.

Dan volgen enkele yogahoudingen om het lichaam wakker te maken en rustig op te warmen. Vervolgens gaan we dansend door de ruimte en komen we tot de kern van de les.

We maken ons lichaam krachtig en soepel door oefeningen op de grond en in de ruimte: oefeningen voor een goede houding, balans-oefeningen, stretches, oefeningen voor de motoriek/coordinatie en versterkende oefeningen. Ook adem- en aandachtsoefeningen, oefeningen voor de zintuigen, diverse meditaties en samenwerkingsopdrachten komen hier aan bod.

De les wordt weer rustig in de kring afgesloten. Ook weer afhankelijk van de leeftijdscategorie, kan dit door een ontspannings-/ademoefening, elkaar masseren, het maken van een tekening, het luisteren naar een verhaal…

Kinderen ontwikkelen zo op een speelse manier een sterke basis voor een gezonde (mentale en fysieke) houding, die overal en hun leven lang van pas komt!

Kledingadvies Ballet-/DansYoga-lessen:
Pakje of hemdje naar keuze met legging/voetloze maillot.
Blote voeten of anti-slip sokjes bij een koude vloer.
Liever geen schoentjes ivm het betere contact met de vloer en het kunnen spreiden van je tenen.

“Al van kinds af aan leerde ik dat de klassieke balletdiscipline je niet alleen vormt als danser, maar ook als persoon”.

Kinderen houden van spelen; ze leren spelenderwijs en dus sluiten mijn lessen nauw aan op die natuurlijke behoefte.

Doordat wij intensief inspelen op hun belevingswereld ontwikkelen ze op een heel natuurlijke manier hun muzikaliteit, ruimte- en vormgevoel.

We besteden daarbij veel aandacht aan oefeningen die een juiste lichaamshouding stimuleren, en souplesse en kracht ontwikkelen. Zo leggen we de stevige basis voor een goede danstechniek, maar ook voor andere sporten zoals turnen, kunstschaatsen of schoonzwemmen en niet te vergeten een eventuele beroepsopleiding tot danser.

De leerlingen kunnen in deze dansvorm goed hun emoties en creativiteit kwijt: naast de danstechnische oefeningen zorgen we altijd voor voldoende aandacht voor improvisatie, compositie en vrij dansen.

Presentaties:
Drie keer per jaar organiseren we een kijk- of meedoeles voor vrienden en familie.

Docent:
De lessen worden gegeven door Mascha Eikema. Zij heeft bijna 30 jaar leservaring, een docent dansopleiding (1e graads) aan de Hogeschool voor de Kunsten afgesloten, plus een post HBO Moderne Theaterdans. Bovendien heeft ze sinds 2010 ook meerdere Kinderyoga-opleidingen, mindfulness- en meditatietrainingen afgesloten en volgt ze jaarlijks bijscholingen, workshops en cursussen op anatomie-, dans- en yogagebied.

Sinds 2023 is ze ook gecertificeerd docent Taal- en Rekendans

Erkend leerbedrijf:
Mascha’s Dansstudio is tevens een erkend leerbedrijf. Er lopen daarom van tijd tot tijd HBO-dansstudenten stage. Ze geven nooit zelfstandig les, maar verzorgen hooguit lesonderdelen en altijd onder toezicht van Mascha. Zij begeleidt ze in samenspraak met de vakdocenten van de opleiding die af en toe ook bij ons langs komen.